De waarheid over kabelaars, coax kabels en meer!

Door nanoChip op woensdag 21 mei 2014 13:44 - Reacties (47)
Categorie: Kabelaars, Views: 30.225

Mijn allereerste blogpost ooit. Aanvullingen, opmerkingen, onjuistheden en andere zaken mogen gemeld worden in de reacties of via een DM.

Ik schrijf deze eerste blogpost omdat ik zelf nog niet helemaal voor ogen hebt wat de maximale transportcapaciteit van coax netwerken is. Deze netwerken worden onder meer gebruikt door de bekende kabelaars: UPC, Ziggo, Caiway, etc.

We zien het hele netwerk als een grote wijnfles waarbij de vernauwing in de hals wordt gezien als het laatste stukje verbinding tussen de wijkkast en de huisaansluiting. Deze verbinding bestaat uit een coax kabel.

Frequentie verdeling

Iedere kabelaar in Nederland heeft coax kabels in de grond liggen. Deze beschikken in het algemeen over ongeveer 75 frequenties. Zoals je wellicht al weet wordt deze coax kabel gebruikt voor meerdere doeleinden, namelijk: analoge TV, digitale TV en internet.

Elk analoog TV kanaal kost 1 frequentie, dat is ook een van de redenen waarom kabelaars het aantal analogen kanalen wil verminderen.

nieuws: Ziggo: uitfaseren analoge tv hangt af van 'tweede toestel'
nieuws: Aantal mensen met analoge tv-aansluiting halveert in drie jaar
nieuws: Analoge tv-klanten Caiway moeten Eurosport en Discovery missen
nieuws: Caiway en Rekam stoppen op 10 oktober 2010 met analoge tv

Omdat bij het aanbieden van 75 analoge TV zenders de kabel vol zit wordt meestal de volgende verdeling gemaakt.

30 frequenties voor analoge TV
16 frequenties voor internet (data transport)
29 frequenties voor digitale TV

Elke frequentie is 8 MHz breed. Een simpele rekensom leert dus dat de totale frequentieruimte 600 Mhz is. Echter is de frequentieruimte veel hoger, namelijk 860 MHz alleen niet alle frequenties zijn bruikbaar. Een van de opties om de netwerkcapaciteiten te verhogen is het uitbreiden van de frequentieruimte. Bij een coax kabel kan dit tot ongeveer 1000Mhz. Alleen het nadeel hiervan is dat alle apparatuur die gebruik maakt van deze coax kabel vervangen moet worden. Denk hierbij aan modems maar ook groep en eindversterkers.

Down-, upstream verkeer

In de praktijk is de frequentieruimte onder de 85Mhz onbruikbaar voor downstream verkeer. Onder dit verkeer verstaan we de dataoverdracht van bijvoorbeeld de server naar jouw computer. Onder upstream verkeer verstaan we de dataoverdracht van jouw computer naar de server.

Voor downstream verkeer is er teveel storing tussen de 0 t/m 85 MHz hierdoor kan data niet goed worden getransporteerd. De frequentieruimte van 0 t/m 65 MHz wordt voor upstream verkeer gebruikt, echter zit tussen deze frequentieruimte veel ruis waardoor de upstream capaciteit per frequentie veel lager is dan de capaciteit per downstream frequentie. Mede hierdoor wordt door kabelaars geen 1:1 symmetrische verbinding aangeboden.

Transportcapaciteit

Over de transportcapaciteit wordt vaak enorm moeilijk gedaan. Kabelaars zijn niet transparant in de weergave van hun infrastructuur. De vraagt blijft dus altijd wanneer lopen deze partijen tegen de grenzen van coax kabels aan?

Dus voor onderstaande berekeningen gebruiken we de standaard formules.

Internet
Per frequentie kan ongeveer 50Mbps (downstream verkeer) getransporteerd worden. Bij de aannamen dat een kabelaar 16 frequenties reserveert voor internet kan er dus voor 16 * 50 = 800 Mbps aan data getransporteerd worden.

Analoog TV
Zoals al eerder vermeld is gebruikt elk kanaal dus 1 frequentie. Het opzeggen van analoge TV kan dus leiden tot extra vrije ruimte op de coax kabel voor internet of digitale TV.

Digitale TV
Bij digitale TV ligt het aantal kanalen wat over 1 frequentie getransporteerd kan worden wat complexer. We spreken hier namelijk van verschillende soorten kwaliteit. Namelijk, SD (576i), HD (1080i of 1080p).

In het eerste voorbeeld nemen we even een kanaal wat uitzend op SD kwaliteit.

De vereiste bandbreedte is ongeveer 5Mbps per digitale TV kanaal. Omdat we bij digitale TV dezelfde berekening mogen gebruiken als bij internet passen er dus 10 digitale TV kanalen per frequentie.

1 frequentie = 50Mbps / 5Mbps = 10 kanalen.
29 kanalen = 50Mbps * 29 = 1450Mbps / 5Mbps = 290 digitale TV kanalen.

Gelukkig is niet alles SD kwaliteit, de mate waarin HD kanalen bandbreedte gebruiken is afhankelijk van meerdere factoren (kwaliteit, bron, codering en compressietechniek). Uit praktijkvoorbeelden blijkt dat 1 HD kanaal tussen de 10 Š 15 Mbps gebruikt.

1 frequentie = 50Mbps / 10Mbps = 5 kanalen.
29 kanalen = 50Mbps * 29 = 1450Mbps / 10Mbps = 145 digitale TV kanalen.

Zoals eerder in deze blogpost vermeld, afschaffing van de analoge kabel kan leiden tot 30 vrije frequenties.

30 frequenties * 50Mbps = 1500Mbps (downstream) voor digitale TV of internet.

De totalen ruimte over de coax kabel zou dan 3,75Gbps bedragen.

75 frequenties * 50Mbps = 3750Mbps (downstream) voor digitale TV of internet.

Let op, deze capaciteit is niet beschikbaar per woning maar moet gedeeld worden met het aantal woningen wat is aangesloten is op 1 coax kabel tot aan de wijkkast.

Capaciteit per woning

Elke wijkkast heeft zijn eigen glasvezelverbinding naar een lokaal centrum. Deze verbinding kan dus in theorie 1:1 symmetrisch zijn met snelheden tot over de 100Gbps (snelheid ligt aan de gebruikte techniek). Vanaf de wijkkast zijn groepsversterkers en eindversterkers aangesloten zoals deze al eerder zijn vermeld in deze blogpost. Voor verhoging van de frequentieruimte moeten deze versterkers worden vervangen. Deze versterkers zijn dus verbonden met coax kabel en niet met glasvezel en delen dus de bandbreedte met elkaar.
We nemen als voorbeeld even 648 woningen die gebruik maken van 1 wijkkast en 1 coax kabel. Zoals eerder vermeld wordt er gebruik gemaakt van 16 frequenties voor internet.

16 frequenties * 50Mbps = 800 Mbps.

Deze 800 Mbps wordt over 648 woningen verdeeld en dat is dus 1,23Mbps per woning. Dat gaat echter alleen op als alle woningen gebruik maken van deze kabelaar en allemaal tegelijk beginnen met downloaden.

Vaak wordt op deze berekening lachend gereageerd want 1,23Mbps is natuurlijk veel te traag vergeleken met onze 180Mbps pakketjes. Hoe werkt dit nu precies?

De kabelaar houdt per wijk in de gaten wat het gebruik van bandbreedte is. Kabelaars werken dus met een overboekingsfactor omdat je er van uit kunt gaan dat niet iedereen tegelijkertijd download.

Mocht in een wijk toch de overboekingsfactor overschreden worden dan kan een kabelaar besluiten de frequentieruimte op te schroeven (en alle modems, versterkers, etc vervangen).

Andere mogelijkheden:

1. Minder klanten
2. Wijkkasten opdelen in zodat er minder woningen aan 1 wijkkast hangen
3. Verminderen van analoge TV kanalen.
4. Digitale TV over IP
5. Doortrekken glasvezel van wijkkast tot eindversterker.

Het laatste zal waarschijnlijk niet gebeuren omdat de grootste kabelaar van Nederland namelijk Ziggo (UPC) heeft aangegeven om hier niet aan te beginnen. Zodra Reggefiber (KPN) besluit glasvezel neer te leggen in gebieden waar de kabelaar ook opereert mag men deze straten niet meer openbreken voor dezelfde doeleinde.

Meer informatie naar 100Gbps over glasvezel:
nieuws: Bedrijven laten 100Gbps-apparatuur onderling communiceren
nieuws: Fujitsu maakt 100Gbps-glasvezelverbindingen mogelijk
nieuws: Standaard voor 100Gbps-backplanes moet in 2014 gereed zijn

Reacties


Door Tweakers user VictordeHolland, woensdag 21 mei 2014 14:41

Als ik het goed begrijp heeft het dus geen enkele zin om het duurste abonnement van Ziggo te nemen (180mbit down / 18mbit up), aangezien ze op de drukke momenten dat toch niet kunnen leveren?

Door Tweakers user _l_Arjan_l_, woensdag 21 mei 2014 14:50

Interessante blog. Ik heb 2 opmerkingen/toevoegingen:
-Je hebt het vaak over een frequentie, terwijl je een frequentieband bedoelt.
- Een andere mogelijkheid om de capaciteit te vergroten is het gebruiken van een andere modulatietechniek. Bijvoorbeeld door QAM-256 te gebruiken ipv QAM 64.

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 mei 2014 14:59]


Door Tweakers user Justin013, woensdag 21 mei 2014 15:03

VictordeHolland schreef op woensdag 21 mei 2014 @ 14:41:
Als ik het goed begrijp heeft het dus geen enkele zin om het duurste abonnement van Ziggo te nemen (180mbit down / 18mbit up), aangezien ze op de drukke momenten dat toch niet kunnen leveren?
Die 180 megabit downstream kan alleen op rustige momenten geleverd worden, of wanneer niet iedereen tegelijkertijd download. De meesten doen alleen een beetje faceboeken, youtuben of netflixen tegenwoordig, wat nou ook niet weer zoveel bandbreedte vreet.
*gelukkig* komt Reggefiber hier binnenkort een glasvezelkabel de meterkast in duwen, zodat we weer van die ouwe coax af zijn voor internet. Laten we die coax maar gewoon voor TV gebruiken, waarvoor het oorsprongelijk ook bedoeld was.

Door Tweakers user nanoChip, woensdag 21 mei 2014 15:06

_l_Arjan_l_ schreef op woensdag 21 mei 2014 @ 14:50:
Interessante blog. Ik heb 2 opmerkingen/toevoegingen:
-Je hebt het vaak over een frequentie, terwijl je een frequentieband bedoelt.
- Een andere mogelijkheid om de capaciteit te vergroten is het gebruiken van een andere modulatietechniek. Bijvoorbeeld door QAM-256 te gebruiken ipv QAM 64.
Bedankt voor je reactie. Ik zal vanavond het artikel nog even aanpassen.

Door Tweakers user Hann1BaL, woensdag 21 mei 2014 15:08

VictordeHolland schreef op woensdag 21 mei 2014 @ 14:41:
Als ik het goed begrijp heeft het dus geen enkele zin om het duurste abonnement van Ziggo te nemen (180mbit down / 18mbit up), aangezien ze op de drukke momenten dat toch niet kunnen leveren?
Dit is wel wat kortzichting. Sowieso werkt elke consumenteninternetaanbieder met overboeking. Dus kan het nooit de snelheid leveren als iedereen het tegelijk gebruikt. Realiteit is natuurlijk dat je de snelheid toch niet continu gebruikt. Mischien jij wel, maar het gros van je buren niet.

Ook de glasaanbieders doen aan overboeking.

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 mei 2014 15:25]


Door Tweakers user nanoChip, woensdag 21 mei 2014 15:10

VictordeHolland schreef op woensdag 21 mei 2014 @ 14:41:
Als ik het goed begrijp heeft het dus geen enkele zin om het duurste abonnement van Ziggo te nemen (180mbit down / 18mbit up), aangezien ze op de drukke momenten dat toch niet kunnen leveren?
Dit ligt aan een aantal factoren.

1. hoeveel klanten heeft Ziggo in jouw wijk.
2. hoeveel klanten zijn er aangesloten op 1 kabel die loopt naar de wijkkast.
3. hoeveel klanten hebben daadwerkelijk een 180/18 verbinding en trekken daar het maximale uit.

Als je echt twijfelt kan je het natuurlijk ook even aan Ziggo vragen. Bel even 1200 (gratis via je huistelefoon) en een medewerker zou het je zo kunnen vertellen. Voor de toekomst is het natuurlijk niet te voorspellen, Ziggo kan besluiten de analoge TV zenders te schrappen waardoor de bandbreedte voor internet weer verhoogd kan worden (of de overboekingsfactor omlaag ;)).

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 mei 2014 15:12]


Door Tweakers user Remz, woensdag 21 mei 2014 15:43

nanoChip schreef op woensdag 21 mei 2014 @ 15:10:
[...]


Dit ligt aan een aantal factoren.

1. hoeveel klanten heeft Ziggo in jouw wijk.
2. hoeveel klanten zijn er aangesloten op 1 kabel die loopt naar de wijkkast.
3. hoeveel klanten hebben daadwerkelijk een 180/18 verbinding en trekken daar het maximale uit.

Als je echt twijfelt kan je het natuurlijk ook even aan Ziggo vragen. Bel even 1200 (gratis via je huistelefoon) en een medewerker zou het je zo kunnen vertellen. Voor de toekomst is het natuurlijk niet te voorspellen, Ziggo kan besluiten de analoge TV zenders te schrappen waardoor de bandbreedte voor internet weer verhoogd kan worden (of de overboekingsfactor omlaag ;)).
Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor gebruikers er in je omgeving wonen. Een grote groep studenten zal veel meer gebruiken dan een grote groep ouderen.

Ik zelf woon in een appartementen complex waar vooral 50+ in woont, trek op elk moment van de dag de 180mbit vol. Het is wel een nieuwbouwwijk(4 jaar), dus de infrastructuur zal wel met oog op de toekomst zijn gemaakt.

Door Tweakers user rrikkert, woensdag 21 mei 2014 15:56

In je kopje over je berekening van Internet (16*50=900) moet 800 zijn;)

Verder een interessante blog voor mensen die dit interesseert (beetje algemene kennis vind ik altijd leuk, zeker op dit gebied)

Door Tweakers user nanoChip, woensdag 21 mei 2014 15:59

rrikkert schreef op woensdag 21 mei 2014 @ 15:56:
In je kopje over je berekening van Internet (16*50=900) moet 800 zijn;)

Verder een interessante blog voor mensen die dit interesseert (beetje algemene kennis vind ik altijd leuk, zeker op dit gebied)
Bedankt, ik heb het aangepast!

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 mei 2014 16:06]


Door Tweakers user Caelorum, woensdag 21 mei 2014 16:28

Leuk om te lezen, maar zit toch met twee vragen naar aanleiding van je laatste opmerking:
[...]Het laatste zal waarschijnlijk niet gebeuren omdat de grootste kabelaar van Nederland namelijk Ziggo (UPC) heeft aangegeven om hier niet aan te beginnen. Zodra Reggefiber (KPN) besluit glasvezel neer te leggen in gebieden waar de kabelaar ook opereert mag men deze straten niet meer openbreken voor dezelfde doeleinde.[...]
Zover ik weet is Ziggo nog niet overgenomen door Liberty Global (er is alleen een intentie en bod) doordat zowel de ACM als de Europese Commissie nog aan het kijken zijn wat de mogelijke impact daarvan is. Totdat zij die onderzoeken afsluiten zal Ziggo nog niet overgenomen zijn, lijkt mij?
Dan het stuk over dat de straten niet meer open mogen gebroken voor hetzelfde doeleinde, van wie zou dit niet meer mogen? Ziggo heeft hier bijv. nog doodleuk staan graven nadat het glasvezel al was aangelegd door Reggefiber en volgens jouw opmerking deden ze dat dus illegaal? (neem even aan dat het voor glasvezel naar de straatverdeler is geweest en niet nieuw koper?)

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 mei 2014 16:29]


Door Tweakers user nanoChip, woensdag 21 mei 2014 16:41

Caelorum schreef op woensdag 21 mei 2014 @ 16:28:
Leuk om te lezen, maar zit toch met twee vragen naar aanleiding van je laatste opmerking:

[...]

Zover ik weet is Ziggo nog niet overgenomen door Liberty Global (er is alleen een intentie en bod) doordat zowel de ACM als de Europese Commissie nog aan het kijken zijn wat de mogelijke impact daarvan is. Totdat zij die onderzoeken afsluiten zal Ziggo nog niet overgenomen zijn, lijkt mij?
Dan het stuk over dat de straten niet meer open mogen gebroken voor hetzelfde doeleinde, van wie zou dit niet meer mogen? Ziggo heeft hier bijv. nog doodleuk staan graven nadat het glasvezel al was aangelegd door Reggefiber en volgens jouw opmerking deden ze dat dus illegaal? (neem even aan dat het voor glasvezel naar de straatverdeler is geweest en niet nieuw koper?)
Wat betreft de overname heb je inderdaad gelijk, deze is nog niet helemaal rond. Wat betreft de graafwerkzaamheden; de verbinding tussen de eindversterker en de individuele woningen wordt niet meerdere keren opengebroken voor dezelfde doeleinde (glasvezelaansluiting per huis). Dus jou voortuin wordt niet twee keer opengebroken voor 2 verschillende glasvezelverbindingen. Zodra jij een glasvezelkabel van Reggefiber in je huis hebt kan Ziggo dit niet meer aanbieden via een eigen glasvezelkabel (vandaar ook het onderzoek naar de overname van Reggefiber door KPN, KPN wordt in no-time marktleider in de consumenten glasvezelsegment.) Als kabelaars hier gebruik van willen maken moeten ze dus gaan huren van KPN. Wat kabelaars wel kunnen doen is glasvezel aanleggen van de wijkkast tot de eindversterker. Voor zover ik weet krijg je daar wel gewoon een vergunning voor.

Onder dezelfde doeleinde versta ik volledige glasvezel van wijkkast tot woning. Ziggo heeft aangegeven dit niet te doen en blijft dus gebruik maken van hun HFC (Hybrid Fiber-Coax) netwerk.

Ziggo's netwerk is overigens als voor 98% van glas, alleen de laatste 2% is van koper en dat zal niet vervangen worden. Vandaar ook de flessenhals vergelijking aan het begin van me blogpost.

Wat ik me afvraag is, hoe kunnen kabelaars over 5 Š 10 jaar concurreren met volledige glasvezelnetwerken? Wellicht hebben we over 10 jaar wel allemaal 1Gbps verbindingen en dan is het laatste stukje netwerk van Ziggo echt de bottleneck.

Aanvulling:

Als ik Ziggo was zou ik nu iedere nieuwe aansluiting voorzien van glasvezel. Dus van de eindversterker tot aan het huis (en ook tussen de wijkkast, groep en eindversterker). Daarmee bestrijd je ook direct de concurrent (o.a. KPN).

De reden waarom ze dit niet doen is de propaganda oorlog die ze nu voeren met glasvezelproviders. Je komt natuurlijk totaal niet geloofwaardig over als je nu glasvezel zou gaan neerleggen dus de strategie die Ziggo heeft gekozen is in mijn optiek niet heel erg slim geweest.

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 mei 2014 17:04]


Door Tweakers user Caelorum, woensdag 21 mei 2014 17:22

Ah, zo bedoel je dat. Tja, ze zouden uiteindelijk ook gewoon 3 koperkabels naar een woning heen kunnen gooien en zo dus de verbinding opschroeven, toch? Of je de tuin nou openbreekt voor een extra glasvezel of voor drie koperkabels, maakt toch niet uit? Zit je alleen met de extra latency van koper tov glas, maar dat is op zo'n korte afstand ook niet zoveel lijkt mij.

Door Tweakers user nanoChip, woensdag 21 mei 2014 17:36

Caelorum schreef op woensdag 21 mei 2014 @ 17:22:
Ah, zo bedoel je dat. Tja, ze zouden uiteindelijk ook gewoon 3 koperkabels naar een woning heen kunnen gooien en zo dus de verbinding opschroeven, toch? Of je de tuin nou openbreekt voor een extra glasvezel of voor drie koperkabels, maakt toch niet uit? Zit je alleen met de extra latency van koper tov glas, maar dat is op zo'n korte afstand ook niet zoveel lijkt mij.
Het vervelende voor kabelaars is dat het beleid verschilt per gemeente. Ik praat nu even uit eigen ervaring en schat in dat het verkrijgen van een vergunning voor het graven ansich al lastig wordt wanneer de grond 3 jaar terug al een keer is opengebroken door een andere glasvezelaanbieder. Mogen ze dan toch zo'n vergunning bemachtigen dan kan de consument er voor kiezen om een aansluiting van bijvoorbeeld Ziggo te weigeren. Ik zou, als Reggefiber of een andere partij bij mij de voortuin over hoop heeft gehaald en Ziggo komt 3 jaar later en wil hetzelfde doen dit weigeren. En dan komt de kabel dus voor mijn erf te liggen. Iets wat totaal niet rendabel is voor Ziggo aangezien ze de graafwerkzaamheden en aansluitingskosten willen terugverdienen. Je vergunning voor het aanleggen van 3 koperkabels zal over 5 Š 10 jaar sowieso geweigerd worden uit innovatief oogpunt. En als je een vergunning krijgt voor het aanleggen van een tweede glasvezellijn dan kan de consument (woningeigenaar) zelf nog kiezen om dit te weigeren.

En de kosten voor het aansluiten van een hele wijk op een glasvezelnetwerk van wijkkast tot woning kost ongeveer 750 t/m 1000 euro per woning. Prijs verschilt natuurlijk behoorlijk per wijk (aantal inwoners, grond, nieuwe wijk/ bestaande wijk, etc,) maar in onze situatie was dit zo.

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 mei 2014 17:42]


Door Tweakers user ikbenalzeven, woensdag 21 mei 2014 18:18

Kleine opmerking tussendoor: de kabelaanbieder SKP in omgeving Pijnacker (via caiway) biedt alleen maar symmetrische verbindingen aan van 20/20, 40/40 of 60/60 Mbit.

Door Tweakers user Kakulukia, woensdag 21 mei 2014 18:19

Leuk artikel. Ik denk dat de keuze makkelijk is gemaakt. Men wil sneller internetten en analoog TV is nou niet bepaalt een must meer. Nederland 1,2,3 RTL4,5,7 is analoog genoeg voor de meesten. Overige minder bekeken zenders wegschreppen en zodanig de bandbreedte vergroten voor internetdoeleinden.

Door Tweakers user Quas, woensdag 21 mei 2014 18:51

Er is een rare eend in kabel land en dat is cif, aka caiway.
Cif, eigenaar van een groot deel waar caiway diensten levert is bezig om overal glasvezel aan te leggen. Ze zijn totaal niet van plan om coax uit te fasern, maar laten het nu als twee diensten naast elkaar bestaan. Eigenlijk doen ze wat ziggo en upc ook hadden kunnen doen als ze reggefiber voor zijn geweest.
En zoals je al vertelde mag reggefiber nu geen glasvezel meer aanleggen in de gebieden waar al glas ligt, ideaal voor cif dus.

Oja voor dat de reacties komen dat caiway nu alleen recht heeft op hun glas netwerk, dat is niet waar. Cif staat open voor andere providers, maar daar is nog niks concreets uit voor gekomen.

Door Tweakers user sdk1985, woensdag 21 mei 2014 19:12

Waarheid, waarheid... Feit is dat ik met ADSL niet boven de 1,1MB/s uitkwam (20mbit Tele2) en ik met de kabel niet alleen een lagere ping haal maar ook uren onafgebroken 7,5 MB/s haal met mijn 60Mbit. Dat was "vroeger" heel anders, toen kon je de outlook paswords van je buren sniffen en ging de snelheid omlaag als de buurman aan het downloaden was.

Laatste keer dat ik hier naar heb gekeken kwam ik op het volgende:
-Bij docsis 2 zijn er 131 kanalen waarvan er slechts ťťn voor docsis wordt gebruikt en de rest voor (analoge) video.

Vervolgens is het netwerk zo opgezet:
-Er is een FN (fibernote) per 500 huizen.
-Eťn downstream kanaal wordt gesplitst in 4 FN nodes.
-Dus 2000 huizen per CTMS.
-800-1000 subscibers per downstream (omdat niet elk huis een abo heeft)

-Docsis 3 kan dan meedere downstream channels gebruiken door pakketjes te nummeren.
-Via modulation kunnen er 4 carriers tegelijk opereren op 60 mhz.
-Mhz bereik is van 860 naar 1002 vergroot.

Helaas ontbreekt het voorbeeld resultaat voor docsis3

http://www.nanog.org/meetings/nanog4...DOCSIS_N46.pdf

Aangezien bij ons Multi carrier niet voorkomt wordt daar wellicht meer mee gedaan (met de modulatie).

Door Tweakers user BDHowner, woensdag 21 mei 2014 20:00

Misschien wel handig om te vermelden: het lijkt nu alsof je nooit je snelheid haalt, ik heb echter zelf nog -nooit- niet 120 Mbps weten te halen.

Blijkbaar is er dus wel degelijk veel capaciteit, of ik woon in een buurt waar echt alleen maar ge-Facebooked word (dat lijkt me niet).

Door Tweakers user NLKornolio, woensdag 21 mei 2014 20:07

Thanks voor de info leuk om te weten.
Denk dat ze de vergunning hebben, om de vorm van zomaar kabel aanleggen zonder aanvraag kunnen managen ? Het kan natuurlijk ook allleen voor de bouwvergunning zijn.

Door Tweakers user nanoChip, woensdag 21 mei 2014 20:08

BDHowner schreef op woensdag 21 mei 2014 @ 20:00:
Misschien wel handig om te vermelden: het lijkt nu alsof je nooit je snelheid haalt, ik heb echter zelf nog -nooit- niet 120 Mbps weten te halen.

Blijkbaar is er dus wel degelijk veel capaciteit, of ik woon in een buurt waar echt alleen maar ge-Facebooked word (dat lijkt me niet).
Dat hangt sterk af van waar je woont. Wij hebben namelijk een 180/18 verbinding. Als ik mijn laptop direct aansluit op het modem behaal ik via Ziggo's eigen speedtest 150/17 en via speednet krijg ik soortgelijke resultaten. Dit in tegenstelling tot een aantal jaar gelden, toen hadden we een 120/12 verbinding welk ook gewoon 120/12 leverde. Ik moet bekennen dat ik de test vanmiddag ook heb gedraait en toen waren de resultaten anders, namelijk: 177/17. Dus het hele overboekingsverhaal is wel degelijk waar. De wijk waarin ik woon is momenteel 18 jaar oud en vrijwel iedereen in de straat heeft Ziggo.

Door Tweakers user nanoChip, woensdag 21 mei 2014 20:18

caanova1984 schreef op woensdag 21 mei 2014 @ 20:07:
Thanks voor de info leuk om te weten.
Denk dat ze de vergunning hebben, om de vorm van zomaar kabel aanleggen zonder aanvraag kunnen managen ? Het kan natuurlijk ook allleen voor de bouwvergunning zijn.
Het is in gemeenteland per gemeente verschillend, maar als de graafwerkzaamheden minder dan 25 meter zijn kan een simpele MOOR (Meldpunt Opbrekingen Openbare Ruimte) melding gedaan worden bij onze gemeente. Over het algemeen worden aanvragen die daar ingediend worden gehonoreerd. Voorwaarde is wel dat je een kabel- of leidingexploitant bent of in naam van een van deze partijen opereert.

Waar ik meer op doel is het openbreken van gehele wijken waarbij alle woningen worden voorzien van glasvezel of kabel.

Door Tweakers user WhiteDog, woensdag 21 mei 2014 22:57

Ik heb een vraag: Is het voor de kabelaar mogelijk om bepaalde personen voorrang of meer ruimte te geven? Even met jouw voorbeeld erbij: 16 * 50 = 800 Mbps

Als er dus 100 mensen op ťťn kast hangen, aan 10 mensen 100 Mbit geven en de andere 90 de overschot.

In dat geval zouden mensen met een duurder en sneller abonnement dus wel voordeel halen hiermee. Indien dit klopt, passen de kabelaars dit dan ook al toe?

Door Tweakers user Padje, woensdag 21 mei 2014 23:18

Ooit gekeken naar de docsis 3.1 specificaties?

Mijn eerste ADSL verbinding was 256/64 toen naar 384/64 daarna 512/128 en daarna 1024/256 dit was een behoorlijk merkbaar verschil. Iets downloaden ging in eens uren sneller.

Vandaag de dag met Ziggo ben ik op een punt aangekomen dat die 90Mbit in mijn geval zwaar overdreven is qua snelheid heb me verbinding ook terug gezet op het goedkoopste abonnement namelijk de 30Mbit versie. Want het verschil is namelijk met deze snelheid geen uren meer zoals vroeger ooit het geval was en wat ik nu uit spaar qua kosten gaat door naar Netflix en Spotify. Dus "downloaden" doe ik ook bijna nooit meer.

Door Tweakers user MediaZoo, woensdag 21 mei 2014 23:45

Leuke blog toch, maar:

De frequentie verdeling is provider afhankelijk. UPC gebruikt bijv:

- 32 analoge freq.
- 41 dvb-c streams
- 14 docsisstreams
- 6 VoD

Totaal: 93 frequenties in gebruik. van 124Mhz tot 858,75 Mhz

Zowel bij UPC als Ziggo zijn de versterkers in het netwerk al geschikt voor 1000Mhz. De beperking ligt hier bij de bekabeling van de klant. Het netwerk hoeft niet aangepast te wordn hiervoor.

En de toekomst biedt nog meer mogelijkheden als er overgestapt gaat worden naar DVB-C2 en Docsis 3.1 met 4096QAM modulatie. De kabel zit nog lang niet aan de maximale capaciteit.

Door Tweakers user Martijntje42, donderdag 22 mei 2014 07:09

VictordeHolland schreef op woensdag 21 mei 2014 @ 14:41:
Als ik het goed begrijp heeft het dus geen enkele zin om het duurste abonnement van Ziggo te nemen (180mbit down / 18mbit up), aangezien ze op de drukke momenten dat toch niet kunnen leveren?
Of het zo is weet ik niet, maar het voelt wel zo, vaak haal ik 's nachts ongeveer 125 mbit en 's middags of 's avonds maar 50-60mbit.

Door Tweakers user Bacchus, donderdag 22 mei 2014 08:42

Je halve verhaal gaat over netwerkcapaciteit en overboeking. Belangrijk om je daarbij te realiseren is dat deze beide beperkingen niet uniek zijn voor kabel. Mijn waarneming is zelfs dat glasaanbieders daar grotere problemen mee hebben.
Dat je je kabel (en dan vooral het niet-broadcast-gedeelte van het frequentiespectrum deelt met je buren is in zoverre waar dat de kabelaanbieder flexibel met zijn netwerk omgaat. Zijn er meer zware gebruikers, dan knipt hij het in kleinere stukjes. In principe kun je dat tot 1:1 doortrekken. Als hij met grote segmenten afkan, zal hij het ook niet laten, zonde van het geld dat de consument uiteindelijk betaalt.
Het unieke probleem van de kabelaanbieders is niet zozeer de absolute capaciteit van de last mile maar het legacy-aanbod van analoge radio en televisie dat idioot veel bandbreedte zuipt. Van de andere kant heeft kabel een enorm voordeel op glas: Het moeilijke deel ligt er al in vrijwel heel Nederland.

Door Tweakers user GeeBee, donderdag 22 mei 2014 10:05

Martijntje42 schreef op donderdag 22 mei 2014 @ 07:09:
[...]


Of het zo is weet ik niet, maar het voelt wel zo, vaak haal ik 's nachts ongeveer 125 mbit en 's middags of 's avonds maar 50-60mbit.
Het hangt er ook van af hoeveel je extra wilt betalen voor de extra snelheid die je krijgt bovenop de grens van het lagere abonnement.

Stel: je kunt kiezen tussen 30 of 50 mbit terwijl je lijn max 40 aankan.
Door 30 te nemen, haal je de maximale 30, door 50 te nemen haal je 40.
Dat is sneller dan 30, maar niet de maximale 50.
Het prijsverschil tussen 30 en 50 kan aanzienlijk zijn en ben je bereid dat (grote) verschil te betalen voor een kleine(re) snelheidtoename?

Door Tweakers user Maverick, donderdag 22 mei 2014 10:19

Over het laatste stukje glasvezel tot aan de meterkast. In mijn nieuwbouwwoning heb ik dus wel glasvezel tot in de meterkast. Pas daar wordt er omgezet naar Coax. Nu wordt de infrastructuur hier lokaal niet door UPC beheerd, maar door een derde partij. Wellicht dat het verschil hierdoor komt.

Door Tweakers user Aionicus, donderdag 22 mei 2014 14:48

Misschien dat ik te vluchtig op je post heb doorgelezen maar volgens mij mis je aardig wat achterliggende kennis van het netwerk . Cijfer wijs heb je redelijk gelijk maar er komt een hoop meer bij kijken van het netwerk van bv ziggo

Bij ziggo werkt men vanaf Wijkcentrale -> groepscentrales -> eindversterkers --> aop (klant ingang)

Daarbij maakt ziggo gebruik van radio frequentie's voor bijvoorbeeld ITV (je stop / play etc gaat via radio frequentie)

Daarbij zijn er totaal geen problemen met bandbreedte voor TV of internet , immers hebben wij allemaal 180mbit bij ons in het portiek en onze eindversterker klappert nooit en iedereen download toch wel heel wat bij ons ;)

Nu draait het ziggo netwerk op Docsis 3 , binnenkort (in een jaar / 1.5 jaar) zal Docsis 4 uitgerold worden en dan kunnen ze gewoon per huis tot 500mbit garanderen (500 down , 50-80 up). Dmv nieuwe manieren van pairing , betere syncs tussen de Qam64 / Qam 128 modules in de groepscentrales. Technisch gezien kan coax met docsis 3 tot aan 300mbit zonder problemen. De enige reden waarom het niet gebeurd op dit moment is is puur vanwege het feit dat het een enorme investering is om alle modems van klanten om te wisselen. aangezien docsis 4 om de hoek ligt zullen ze dan weer een grote omwisseling doen net als een paar jaar geleden met het "motorola" kastje.

Coax heeft nog lang niet zijn levenseinde gezien. Tevens kunnen ze nu ook via nieuwe dvb technieken veel meer kanalen in 1 "transportstroom" kwijt. Hierdoor heb je gewoon 40 zenders per transportstroom.

Ik heb (buiten werkzaamheden) in de afgelopen 5 jaar nog nooit dagen gehad dat ik niet mijn maximale snelheid kon binnenhalen. En hij trekt hem ook 99,7% vol terwijl ik met 18mbit aan het uploaden ben :)

Door Tweakers user Aionicus, donderdag 22 mei 2014 14:50

VictordeHolland schreef op woensdag 21 mei 2014 @ 14:41:
Als ik het goed begrijp heeft het dus geen enkele zin om het duurste abonnement van Ziggo te nemen (180mbit down / 18mbit up), aangezien ze op de drukke momenten dat toch niet kunnen leveren?
Tuurlijk kan het wel , immers kan het netwerk het gewoon makkelijk aan , mits je niet veel achterstallig onderhoud hebt (zoals upc of multikabel / athome) , zit je in het oude "casema" gebied dan zit je grotendeels wel golden.

Door Tweakers user Plofkotje, donderdag 22 mei 2014 15:19

Aionicus schreef op donderdag 22 mei 2014 @ 14:48:
Daarbij maakt ziggo gebruik van radio frequentie's voor bijvoorbeeld ITV (je stop / play etc gaat via radio frequentie)
Dit gaat gewoon via DOCSIS op een ITV tuner van Ziggo (ook bij UPC, btw). De ITV compatible tuners van Ziggo en UPC hebben een kabelmodem aan boord om deze communicatie te doen via de DSG standaard (DOCSIS Set-top Gateway, http://en.wikipedia.org/wiki/DOCSIS_Set-top_Gateway). Upstream verkeer op de radiofrequenties wordt gefiltered door sperfilters op de kabelaansluitingen, dus dat is technisch totaal onmogelijk. Communicatie van jouw huis, of dat nou een kabelmodem is of een TV tuner, moet altijd via de upstream kanalen van 0 tot ongeveer 65MHz.

Via de interactieve CI+ maken ze gebruik van de internetverbinding die je al hebt en zul je je TV aan het internet moeten knopen.

Het videosignaal komt via een normale DVB-C zender, over de DOCSIS verbinding wordt gecommuniceerd op welke frequentie en ID's je tuner moet afstemmen.
Nu draait het ziggo netwerk op Docsis 3 , binnenkort (in een jaar / 1.5 jaar) zal Docsis 4 uitgerold worden en dan kunnen ze gewoon per huis tot 500mbit garanderen (500 down , 50-80 up).
Ik denk dat je DOCSIS 3.1 bedoelt, DOCSIS 4 bestaat nog lang niet. DOCSIS 3.1 zit ook redelijk dicht tegen het theoretische Shannon limiet aan (http://en.wikipedia.org/wiki/Shannon_Limit), dus ze moeten daarna echt wat anders gaan verzinnen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 22 mei 2014 15:23]


Door Tweakers user nanoChip, donderdag 22 mei 2014 15:20

Aionicus schreef op donderdag 22 mei 2014 @ 14:48:
Misschien dat ik te vluchtig op je post heb doorgelezen maar volgens mij mis je aardig wat achterliggende kennis van het netwerk . Cijfer wijs heb je redelijk gelijk maar er komt een hoop meer bij kijken van het netwerk van bv ziggo

Bij ziggo werkt men vanaf Wijkcentrale -> groepscentrales -> eindversterkers --> aop (klant ingang)

Daarbij maakt ziggo gebruik van radio frequentie's voor bijvoorbeeld ITV (je stop / play etc gaat via radio frequentie)

Daarbij zijn er totaal geen problemen met bandbreedte voor TV of internet , immers hebben wij allemaal 180mbit bij ons in het portiek en onze eindversterker klappert nooit en iedereen download toch wel heel wat bij ons ;)

Nu draait het ziggo netwerk op Docsis 3 , binnenkort (in een jaar / 1.5 jaar) zal Docsis 4 uitgerold worden en dan kunnen ze gewoon per huis tot 500mbit garanderen (500 down , 50-80 up). Dmv nieuwe manieren van pairing , betere syncs tussen de Qam64 / Qam 128 modules in de groepscentrales. Technisch gezien kan coax met docsis 3 tot aan 300mbit zonder problemen. De enige reden waarom het niet gebeurd op dit moment is is puur vanwege het feit dat het een enorme investering is om alle modems van klanten om te wisselen. aangezien docsis 4 om de hoek ligt zullen ze dan weer een grote omwisseling doen net als een paar jaar geleden met het "motorola" kastje.

Coax heeft nog lang niet zijn levenseinde gezien. Tevens kunnen ze nu ook via nieuwe dvb technieken veel meer kanalen in 1 "transportstroom" kwijt. Hierdoor heb je gewoon 40 zenders per transportstroom.

Ik heb (buiten werkzaamheden) in de afgelopen 5 jaar nog nooit dagen gehad dat ik niet mijn maximale snelheid kon binnenhalen. En hij trekt hem ook 99,7% vol terwijl ik met 18mbit aan het uploaden ben :)
Bedankt voor je reactie. Mijn kennis is inderdaad nog wat globaal op dit gebied, maar door deze blogpost (en met name de reacties) heb ik (en wellicht ook andere) toch al wat meer kennis opgedaan over de technieken die gebruikt kunnen gaan worden in de (nabije) toekomst. Verder is een goede discussie nooit verkeerd, en ik heb liever dat deze hier gevoerd wordt als op de frontpage (bij nieuws over Ziggo, UPC, etc).

[Reactie gewijzigd op donderdag 22 mei 2014 15:23]


Door Tweakers user rohaantje, donderdag 22 mei 2014 16:03

VictordeHolland schreef op woensdag 21 mei 2014 @ 14:41:
Als ik het goed begrijp heeft het dus geen enkele zin om het duurste abonnement van Ziggo te nemen (180mbit down / 18mbit up), aangezien ze op de drukke momenten dat toch niet kunnen leveren?
Klopt min of meer.
Als je in een studenten flat woont dan kunnen ze daar waarschijnlijk niet aan voldoen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 22 mei 2014 16:06]


Door Tweakers user Tenocticatl, donderdag 22 mei 2014 16:37

Domme vraag misschien, maar waarom doen ze niet gewoon alle digitale tv over IP? Lijkt me toch veel efficiŽnter, helemaal in combinatie met multicast of zo.

Door Tweakers user _l_Arjan_l_, donderdag 22 mei 2014 16:52

Tenocticatl schreef op donderdag 22 mei 2014 @ 16:37:
Domme vraag misschien, maar waarom doen ze niet gewoon alle digitale tv over IP? Lijkt me toch veel efficiŽnter, helemaal in combinatie met multicast of zo.
Dat werkt alleen met een extra kastje. Je kunt dan geen digitale tv meer kijken met een CI+ module.

Door Tweakers user NaliXL, donderdag 22 mei 2014 17:03

Gelukkig is niet alles SD kwaliteit, de mate waarin HD kanalen bandbreedte gebruiken is afhankelijk van meerdere factoren (kwaliteit, bron, codering en compressietechniek). Uit praktijkvoorbeelden blijkt dat 1 HD kanaal tussen de 10 Š 15 Mbps gebruikt.

1 frequentie = 50Mbps / 10Mbps = 5 kanalen.
29 kanalen = 50Mbps * 29 = 1450Mbps / 10Mbps = 145 digitale TV kanalen.
Als HD tussen 10-15 Mbps gebruikt, kun je niet uitgaan van een gereserveerde bandbreedte van 10Mbps per kanaal lijkt me, anders krijg je klagende klanten. De berekening wordt dan:

1 frequentie = 50Mbps / 15 Mbps = 3 kanalen.
29 kanalen = 50Mbps * 29 = 1450Mbps / 15Mbps = 96 digitale TV kanalen.

Door Tweakers user Xanquezer, vrijdag 23 mei 2014 15:46

Leuke Theorie.

Al is er iets op het COAX netwerk wat we niet mogen vertellen...
Aangezien ik toch niet meer voor upc werk.
Why not.


[img]https://scontent-b-ams.xx...285815843_133091568_n.jpg[/img]

Snelheid huidig gemeten op een Geunlockte horizon.

Vragen?
Ik hoor het wel!

groetjes!

Door Tweakers user FvdM, zaterdag 24 mei 2014 20:05

Leuk artikel en comments

Door Tweakers user plizz, woensdag 25 juni 2014 16:10

Bedankt voor deze educatief artikel.

Door Tweakers user yoshiwa, vrijdag 29 augustus 2014 21:27

verbaast me dat iedereen zo meewarig doet over overboeken. Uiteraard is dit zo , zou wel heel erg onverantwoord zijn dit niet te doen. Is namelijk een van de grote voordelen die je kan halen uit schaalvergroting.
Denk dat je de internetprijzen niet zou willen betalen als ze voor iedereen apart ten allen tijde volle capaciteit moeten voorzien

Door Tweakers user elnaeth, zaterdag 30 augustus 2014 15:07

Ik woon zelf in een woonwijk met overwegend oudere mensen, daar ben ik erg blij mee. Het komt namelijk eigenlijk helemaal nooit voor dat ik niet met gemak mijn 180mbit / 8 = 22,5 megabyte per seconde binnenhengel :-)

Lang leve Limburg haha!

[Reactie gewijzigd op zaterdag 30 augustus 2014 15:07]


Door Tweakers user Devian, zaterdag 30 augustus 2014 15:21

Justin013 schreef op woensdag 21 mei 2014 @ 15:03:
[...]

Die 180 megabit downstream kan alleen op rustige momenten geleverd worden, of wanneer niet iedereen tegelijkertijd download. De meesten doen alleen een beetje faceboeken, youtuben of netflixen tegenwoordig, wat nou ook niet weer zoveel bandbreedte vreet.
*gelukkig* komt Reggefiber hier binnenkort een glasvezelkabel de meterkast in duwen, zodat we weer van die ouwe coax af zijn voor internet. Laten we die coax maar gewoon voor TV gebruiken, waarvoor het oorsprongelijk ook bedoeld was.
Alleen jammer dat je met glasvezel ook met zijn allen 1gbps deelt....En dat zijn worst case ook honderden klanten die 1gbps delen ;) (alhoewel de backbone naar 10gbps ophogen natuurlijk mogelijk is, maar ik nog niet heb zien gebeuren)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 30 augustus 2014 15:22]


Door Tweakers user sdk1985, zondag 31 augustus 2014 02:23

Deze post lijkt me niet "de waarheid" maar eerder "de pessimistische versimpeling" :+ .

Eerste opmerking:
De reden dat analoog weg moest was het vrijmaken van frequenties voor DOCSIS 3.0:
https://www.youtube.com/w...lpage&v=43qqOpJmbWg#t=202

Tweede opmerking:
Dat de theorie die hier wordt beredeneert in de praktijk eigenlijk niet kan kloppen kun je zelf testen. Immers de kans dat je ongestoord 140 GB achter elkaar kunt downloaden met een perfect constante snelheid van 90 Mbit terwijl er nog 500+ klanten "bursten" binnen dezelfde 800 Mbit is nihil. Blijkt echter in de praktijk probleemloos te gaan in vrijwel heel Nederland. In dat geval kan het dus niet zo zijn dat er slechts 800 Mbit beschikbaar is voor al deze klanten (heb ook weleens 480 Mbit gehoord). Immers dan zou je dips in je snelheid verwachten als je 8+ uur achter elkaar download.

Ik ben geen kabel expert maar er Docsis 3 doet in ieder geval aan channel bonding. Er zijn bijvoorbeeld 6 QAM (quadrature amplitude modulation) channels die door de modem gecombineerd kunnen worden om de snelheid te verhogen. Dan kom je op een veelvoud van de door jou berekende snelheidsbeperking, toch?

Uit de specs blijkt in ieder geval dat DOCSIS 3.0 modulation voor 4 "carriers" ondersteund. Neem aan dat je daar als enkele carrier ook best wel wat mee kan. http://www.nanog.org/meet...Byju_Intro_DOCSIS_N46.pdf

Overigens zouden de eerste Docsis 3.1 modems 4-5 Gbit gaan halen 8-) : nieuws: Docsis 3.1-modems met downstream van 4Gbit/s worden in 2015 verwacht

Tot op heden haal ik hier exact de beloofde snelheid, een veelvoud van wat met ADSL2 mogelijk was. Bij mijn eerste ADSL abonnement (HCCnet via KPN) werd overigens vermeld dat de overboekingsratio 20:1 was.

edit: Hier wordt channel bonding als alternatief voor o.a. bredere kanalen genoemd: http://www.slideshare.net...ions-for-higher-bandwidth

[Reactie gewijzigd op zondag 31 augustus 2014 03:08]


Door Tweakers user attackongaben, zondag 31 augustus 2014 05:10

Ik woon in een redelijk drukken winkelstraat, toch haal ik over ethernet op 5 Mbit ofzo na altijd wel 90 mbits, dus voor mij is coax nog niet echt een probleem

Door Tweakers user sharkzor, dinsdag 2 september 2014 13:39

in onze nieuwbouw wijk gaat glasvezel maar tot 100mbit. de 180mbit haal ik eigenlijk altijd wel en dan nog is het inclusief overboeking altijd sneller dan de 100mbit van glasvezel welke ook nog eens vaak duurder is.
Bovendien moet daar ook nog je tv overheen waarbij je ook van die onhandige set-top boxen krijgt. Waarom vind niemand dat een nadeel? De dvb-c integratie van mijn tv is erg handig.

Door Tweakers user RadioKies, dinsdag 23 september 2014 15:47

Hoezo is je nieuwe artikel weg? Zelfcensuur of weggemodereerd?

Door Tweakers user okkeltje, donderdag 6 november 2014 10:58

Ik heb een andere, wat neutrale vraag: wie is eigendom van de COAX-aansluiting in mijn huis? De wbv zegt dat ze er niets mee doen, de provider (tele2) geeft hier geen ondersteuning in, en ook de KPN laat het afweten.

Ik krijg sinds een maandje geen signaal meer via de COAX, ik heb een dvd-recorder tussen het modem en tv gelust, coax-kabeltje in de dvd-recorder, ging altijd goed, maar nu opeens dan niet meer. Waar moet ik zijn, wat kan ik doen? Tele2 zegt dat ze niets doen, want ze willen graag dat ik hun modem neem met recordmogelijkheid.

Reageren is niet meer mogelijk